–YAZAR: JASNA KNEZ– 

Sizce koçluğun sağladığı en büyük değer nedir?

Birçok lider ve ekiple çalışma ayrıcalığına sahip oldum; bu kişiler organizasyonların kaderine ve geleceğine katkıda bulunuyorlar. Onlarla çalışırken fark ettiğim en büyük zorluklardan biri odaklanmaydı. Burada kastettiğim, sayısal veri odaklanması değil; birey, ekip ve organizasyon olarak neye değer veriyoruz? Toplumumuzda, ülkemizde, dünyada nasıl bir miras bırakmak istiyoruz? Koçluk, müşterilerin paydaşları için strateji, davranış ve günlük eylemleri de içeren tatmin edici bir tabloyu görselleştirmelerine olanak tanır ve bu süreci destekler.

Koçluğun günümüz liderleri üzerindeki etkilerini nasıl görüyorsunuz?

2000 yılında koçlukla ilk tanıştığımda, bu konu yeterince anlaşılmayan ve değeri düşük görülen bir şeydi. Ancak bugün, yalnızca çok uluslu şirketler değil, orta ölçekli şirketler, girişimciler, startuplar ve onların liderleri de koçluğun sağladığı faydaları keşfetmiş durumda. Ayrıca, koçluk, bireylerin hayatlarını yönetmeleri konusunda da değer sağlar; bu da arkadaşlıklar, romantik ilişkiler ve kariyer gibi tüm alanları etkiler.

Koçlukta müşterilerin karşılaştığı en büyük risk nedir?

Koçluktaki en büyük risk, koçların kendisidir. Bunun nedeni, yetkili kurumlar tarafından eğitim almamış olanlar için herhangi bir denetim mekanizması olmamasıdır, bu da neredeyse sıfır giriş engeli yaratır. Bu durum, profesyonel kariyerlerinde başarısız olanların koç olduğu yönünde yanlış bir algı oluşturur. Bu algı, uzun vadede koçluğa olan güveni azaltabilir. Bu riski azaltmanın bir yolu, ICF gibi köklü kuruluşlardan akreditasyon almış koçlarla çalışmaktır. Ayrıca, koçlar ve koçluk organizasyonları, potansiyel müşterilere koçluğun ne olduğunu ve kendilerine uygun bir koçu nasıl bulacaklarını öğretme konusunda daha büyük adımlar atmalıdır.

Liderler koçluk zihniyetini nasıl benimseyebilir?

Liderler ve hatta yöneticiler için sahip olunması gereken birkaç temel yetkinlik vardır. İlki, cevap vermek yerine soru sorma kapasitesidir. İkincisi ise dinlemektir. Bu durumu en güzel anlatan Çin karakterlerinden biri vardır: Eğer kulaklarınızla, gözlerinizle, zihninizle, kalbinizle ve bölünmemiş dikkatinizle dinlemiyorsanız, sadece konuşma sırasının size gelmesini bekliyorsunuz demektir. Sadece bu iki yetkinliğin kullanılması bile, insanları potansiyellerine ulaşma konusunda desteklemek için büyük farklar yaratır. Liderler, seslerinin duyulmasıyla değil, başkalarının duyulmasını sağlayarak varlıklarını hissettirirler. Liderler, liderler yetiştirir.

Gelecekte koçluk nasıl görünecek?

Koçluğun geleceği hakkında son derece umutluyum. Teknoloji ve yapay zeka alanındaki gelişmeler, yakında birçok farklı meslek alanına girmeye başlayacak. Örneğin, IBM, “hukuki belgelerdeki yapılandırılmış ve yapılandırılmamış bilgileri hızla kavrayabilen ve analiz edebilen” Watson Natural Language Understanding adlı bir yapay zeka yarattı. Yapay zeka bir gün insan dilini anlamak ve taklit etmek noktasına gelebilir, ancak yine de bizimle duygusal düzeyde bağ kurma konusunda yetersiz kalacaktır. Bu da koçluk ve benzeri meslekleri, teknolojinin ilerlemesiyle modası geçmeyecek veya demode olmayacak bir konuma getiriyor.

Jasna Knez
Professional Certified Coach – ICF, EIA Senior Practitioner – EMCC, CTC – Certified Team Coach.